Micromecenatge més enllà del finançament

Micromecenatge (crowdfunding, en anglès) és la possibilitat de finançar projectes de tot tipus a través de petites aportacions econòmiques dels anomenats mecenes, que reben, a canvi, un seguit de recompenses. O, si més no, és la idea que ens suggereix aquesta paraula.

Això, que certament és així, passa ja que la majoria d’articles, anàlisis, estudis, etc. sobre micromecenatge s’han centrat en aquest aspecte. Probablement perquè és la característica nuclear d’aquesta forma de finançament, que volia demostrar, i ho ha fet, que era possible fer realitat petites i grans iniciatives amb la complicitat de qui podia sentir-se interessat per les mateixes. Com passa massa sovint, també davant fenòmens complexes, es fragmenta la realitat i es redueix a una idea principal (i això en el millor dels casos!!) que al voltant del micromecenatge ha estat l’objectiu econòmic de les campanyes.

En un segon nivell, la reflexió també s’ha centrat en valorar, qualitativament, aquesta estratègia de finançament. En aquests casos es posen de relleu aspectes com la importància de l’economia col·laborativa o la disminució del risc econòmic pels impulsors dels projectes.

Ara bé, l’acció de desenvolupar una campanya de micromecenatge té altres virtuts igualment interessants que cal tenir presents alhora d’iniciar-la, executar-la i un cop finalitzada.

Reflexionar sobre el projecte presentat. Donar a conèixer un projecte, sobretot si es cerquen complicitats per tirar-lo endavant, demanda una nova mirada sobre el mateix. Aquesta reflexió ha d’interpel·lar i qüestionar-se el treball fet per tal de millorar-lo, si s’escau. També és una eina necessària per identificar l’escletxa de públic potencialment interessat i per dotar la seva comunicació d’un argumentari creïble per presentar-lo i defensar-lo. 

Esdevenir una eina de màrqueting on-line. El crowdfunding és, en ell mateix, un instrument de màrqueting, bàsicament on-line, per la quantitat d’accions comunicatives que demanda. Per tant té un gran impacte a les xarxes socials. És molt interessant i recomanable poder desgranar els resultats i respostes obtinguts en les diferents comunicacions establertes.

Crear-se (o enfortir) una identitat/comunitat a la xarxa. Abans d’iniciar una campanya és molt important que els seus impulsors tinguin una presència activa a les xarxes socials i que vagin adobant el terreny per l’inici de la mateixa. Però sigui quina sigui aquesta presència i la seva activitat a priori, una campanya de micromecenatge ben executada ajudarà a fer créixer la identitat o marca digital dels impulsors i la comunitat a internet al voltant del projecte, amb tots els avantatges presents, però sobretot futurs, que això significarà. La xarxa de contactes i relacions que s’aconsegueixin establir gràcies a la campanya són un indicador que no es pot menystenir.

Iniciar un diàleg (que cal mantenir) amb els mecenes. Finalment és evident que tota campanya implica un diàleg amb el públic al que ens dirigim que s’intensifica i cal mantenir, sobretot, amb els que finalment es converteixen en mecenes (i, per tant, en participants del projecte). És necessari, i molt gratificant, vehicular un diàleg sincer i transparent amb tothom que ha participat en el projecte sobre l’evolució del mateix per enfortir el vincle creat inicialment.

 


Publicado

en

,

por

Comentarios

Una respuesta a «Micromecenatge més enllà del finançament»

  1. […] El crowdfunding es una muy buena opción para cubrir los gastos económicos de publicar un libro, pero tiene una serie de condiciones para que la campaña llegue a su objetivo económico (ver aquí más detalles para una campaña exitosa). […]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.