Albert Canalejo, una dècada fotografiant Les Santes 25 julio, 2016

Entrevista al fotògraf mataroní Albert Canalejo, que ha iniciat una campanya de micromecenatge per a l’edició del llibre “Santes 10×15”. Albert Canalejo va néixer a Mataró l’any 1984. Va estudiar realització Audiovisual i fotografia a Barcelona. Al 2005 va començar a treballar com a càmera a Televisió de Mataró i des de llavors no ha parat. Ha treballat com a fotògraf i videograf per la premsa local, administració pública i des de 2014 coordina l’escola de fotografia ISO 1600 Studio.

Una dècada fotografiant Les Santes és l’excusa perfecta per recuperar el plaer de veure i tocar les fotos en paper

 

Festa les Santes - Mataró

 

Andreu Beneit: Quin és el teu primer record de les Santes?

Albert Canalejo: Suposo que com el de molts mataronins són els actes infantils, la ruixada i sobretot els focs. Depenent de la feina dels pares anàvem a més actes o menys, però els focs no podien faltar.

A.B: I la teva primera incursió com a fotògraf?

A.C: Com a fotògraf professional, l’any 2006. El setmanari gratuït El Tot Mataró va confiar en un noi amb poca experiència però amb moltes ganes de passar-se hores darrera la càmera.

A.B: Com definiries la teva experiència fotogràfica durant les Santes?

A.C: M’ho prenc com un repte. Cada any has de fotografiar els mateixos actes, alguns amb petites variacions, i sempre intento superar-me. Cerco un punt de vista diferent, captar més moments que l’any anterior, assistir a actes diferents…

A.B: Què creus que veu l’ull d’un fotògraf que no veiem els altres?

A.C: Un fotògraf de Santes està bregat en la batalla. Els que portem anys fotografiant les festes de Mataró tenim contacte directe amb la organització i ens podem avançar per poder treure la millor foto, coneixem tradicions internes de les colles que que no surten al programa i molts pensem durant l’any com farem les fotos d’un acte en concret o quina tècnica aplicarem enguany.

A.B: Ara vols editar un llibre. Serà el teu primer projecte editorial?

A.C: Aquest és el meu primer projecte editorial i espero que no sigui el darrer. Tinc més idees i alguns projectes més de caràcter social, però com em diu la meva dona: primer l’u i després el dos.

 

Més informació sobre el projecte a:
http://www.verkami.com/projects/14707-santes-10×15

 

A.B: Ens expliques el títol?

A.C: Els que han participat en el desvetllament bellugós saben de sobres que el número 15 és molt important i ens fa saltar festivament. I 10 són els anys que porto fotografiant Les Santes. És una mica un joc de paraules, ja que 10×15 també és un format en paper fotogràfic.

A.B: Quan vas decidir que part de les fotos formarien part d’un llibre?

A.C: Sempre he pensat que les fotos no es poden quedar només a Facebook o Instagram, la gent ha de poder gaudir, recuperar el plaer de poder veure i tocar fotos en paper. A la xarxa es perden i en paper pots recuperar aquells records en qualsevol moment. Des de fa uns tres anys que li dono voltes al tema de fer un llibre i aprofitant que enguany faig 10 anys de Santes ha estat l’excusa perfecte!

A.B: I la teva mirada ha estat diferent des de llavors?

A.C: Si que és veritat que des de que vaig decidir fer el llibre hi he posat un plus de ganes, vaig a més actes, vaig a més exposicions o compro llibres relacionats amb les festes majors per poder veure altres punts de vista i agafar inspiració.

 

llibre micromecenatge Les Santes - Mataró

«Un fotògraf de Santes està bregat en la batalla»

 

A.B: Deus tenir milers d’imatges… Amb quin criteri les seleccionaràs?

A.C: Sense comptar les fotos del 2016 tinc prop de 50.000 fotografies. Sortosament cada any feia una selecció per diferents mitjans o per mi i ja hi ha una tria feta. Però t’endús alguna sorpresa: repassant fotografies dels primers anys trobes que vas descartar alguna foto que ara, amb els anys i amb perspectiva, la recuperes i t’agrada més que d’altres que vas donar per bones.

A.B: Com t’imagines, doncs, el contingut del llibre? És una cronologia?

A.C: El llibre serà un recull fotogràfic de diferents anys, hi sortiran tots els actes més emblemàtics ordenats tal com es duen a terme al programa, però fins al setembre poden haver-hi modificacions.

A.B: Què hi trobarem de singular respecte a les exposicions que cada any ens proposen altres fotògrafs sobre la Festa Major?

A.C: La gent veurà el meu estil, un estil molt proper, intento endinsar-me a la festa, m’apropo molt a les figures… I, sobretot, molt de foc!

A.B: Creus que el llibre dóna pistes sobre l’evolució de les Santes?

A.C: Per descomptat. Hi ha canvis evidents: d’ubicacions, d’actes que fa 5 anys no existien, de figures noves, de canvis de roba de la Família Robafaves, o de gent coneguda que per desgràcia ja ens han deixat.

A.B: Durant les Santes 2016 tancaràs els 10 anys. Ho afrontes diferent a edicions anteriors?

A.C: És el moment de fer fotografies d’aquells actes que potser fa alguns anys que no hi vas, provar coses noves, arriscar-te una mica més i esperar aquella foto dins un portal o amagat entre la gent.

A.B: Per què t’has decidit que sigui L’EDITORIAL PRÒXIMA qui en faci la producció?

A.C: De les editorials que vaig visitar és la única que em va transmetre confiança, no es van limitar a passar-me un pressupost del llibre. Estan participant activament en el projecte, m’han donat idees, consells i m’han ensenyat projectes similars que han realitzat. Confio plenament en que sortirà un llibre excel·lent!

A.B: Finalment, atès que la producció s’ha de finançar a través de Verkami, per què creus que és valuós que algú faci la seva aportació i difongui el projecte?

A.C: És un projecte molt interessant que a banda d’un llibre fotogràfic és un llegat de les festes mataronines que tant ens estimem. Serà un llibre de qualitat ideal per tenir a casa i rememorar Les Santes durant l’any. També és un regal perfecte. I finalment perquè estaré col·laborant en un projecte editorial i invertir en cultura és bo per tothom.