Crowdfunding o micromecenatge per a llibres 4 febrero, 2016

Des de finals dels anys 90 existeixen diverses plataformes dedicades al finançament de tot tipus de projectes a través de crowdfunding o micromecenatge. A casa nostra, només a tall d’exemple, podem citar verkamitot suma o Goteo.

Dins l’amalgama de projectes de crowdfunding els de l’àmbit cultural representen un gruix important. Dins d’aquests, els dedicats als llibres són dels que més èxit han obtingut alhora de finançar-se. Així doncs, el micromecenatge ha resultat una gran alternativa per al món editorial, que ha anat molt més enllà de representar una nova font de finançament.

 

Micromecenatge per a llibres: 4 punts clau

1.

Molts d’aquests projectes editorials, sorgits d’una independència creativa, han estat possible gràcies al finançament col·laboratiu que representa el crowdfunding. Per tant, s’ha obert i ampliat el ventall a idees originals i singulars que d’una altra manera tindrien dificultat per arribar a bon port ja que el mercat editorial no els visibilitza prou per fer-los viables o, en el pitjor dels casos, els rebutja.

2.

Una altra característica diferencial dels llibres finançats a través de micromecenatge és que la campanya per assolir l’objectiu de finançament permet mesurar l’interès pel projecte, les respostes que suscita i, per tant, esdevé una eina per concretar els detalls del mateix. El cas més paradigmàtic és quan es supera l’objectiu predeterminat i això modifica el projecte editorial qualitativament (millores en l’edició, per exemple) o quantitativament (impressió de més exemplars dels previstos inicialment).

3.

També és una excel·lent manera de difondre el projecte, convertint la recaptació de diners en la difusió del mateix. Dirigir-se directament a potencials lectors els converteix, primer, en seguidors del projecte, després, en part activa, i finalment en difusors a través de les seves pròpies xarxes socials.

4.

Finalment, el vincle establert durant la difusió de la campanya i el projecte, si es treballa bé per part de l’autor, li permetrà estar en contacte amb els seus lectors, escoltar les seves opinions i crear-se una comunitat a internet.